O MOL Grupi

O MOL Grupi

MOL je vodeća integrirana tvrtka za naftu i plin sa sjedištem u Budimpešti u Mađarskoj. Posluje na području EMEA regije (Europa, Bliski Istok i Afrika) i u zemljama Zajednice Nezavisnih Država, te upošljava oko 34 000 ljudi širom svijeta. MOL ima 5 izuzetno složenih rafinerija u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Italiji kapaciteta od oko 23.5 miliona tona godišnje, a prema svjetskom istraživanju analitičarske tvrtke Wood Mackenzie rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj su među najučinkovitijim rafinerijama u Europi.

MOL Grupa upravlja sa preko 1600 benzinskih stanica rasprostranjenih u 10 zemalja Europe i sa preko 5500 km dugom mrežom visokotlačnog plinovoda za prijenos prirodnog plina u Mađarskoj. MOL je aktivan u regionalnom prijenosu i trgovini plinom. MOL je izgradio podzemno skladište plina s jedinstvenim kapacitetom od 1.2 milijarde prostornih metara za pohranu strateških rezervi i 0.7 milijardi prostornih metara za komercijalno skladištenje. I u petrokemijskoj industriji MOL Grupa se svrstava među 10 glavnih igrača na tržištu polimera u Europi.

 

Mađarska država direktno ili indirektno ima udjel u MOL Grupi od oko 24% . Dinamičan napredak tvrtke podržali su i prestižni međunarodni institucionalni ulagatelji, prvenstveno iz SAD-a i Velike Britanije. Renomirani časopis „Institutional Investor“ ocijenio je MOL kao investitorima najprihvatljiviju tvrtku u središnjoj Europi, što objašnjava zašto su dinamičan razvoj tvrtke snažno podržali prestižni međunarodni institucionalni ulagatelji.

 

MOL Grupa uključuje tvrtke MOL Plc. (Mađarska), Slovnaft (najveću slovačku naftnu kompaniju), TVK (jednu od vodećih srednoeuropskih petrokemijskih tvrtki), IES (privatnu tvrtku za preradu i prodaju nafte sa sjedištem na sjeveroistoku Italije), 49,1% udjela u INA-i (vodećoj hrvatskoj naftnoj i plinskoj kompaniji), austrijskom Roth Heizöle, 74,99%, u Energopetrolu (Bosna i Hercegovina) preko konzorcija s INA-om, Tifon, hrvatsku maloprodajnu mrežu i ostale međunarodne interese u projektima istraživanja i eksploatacije nafte u Rusiji, Kazahstanu, Pakistanu, Jemenu, Kurdistanu, Omanu, te preko INA-e u Angoli, Egiptu, Libiji i Siriji.

 

Ključne aktivnosti MOL grupe:

 

  • Istraživanje i proizvodnja sirove nafte, prirodnog plina i proizvoda od plina
  • Prerada, prijevoz, skladištenje i distribucija sirovih naftnih derivata u maloprodaji i veleprodaji
  • Prijenos i trgovina prirodnim plinom
  • Proizvodnja i prodaja olefina i poliolefina

 

MOL ima dokazanu uspješnost u generiranja izvrsnosti u naftnoj i plinskoj industriji čak i na svjetskoj razini, a Grupa predano slijedi vlastitu neovisnu strategiju, tako da će svi vlasnici udjela u skoroj budućnosti uživati u blagodatima sličnih priča o uspjehu.

MOL vlasnička struktura